12 آذر چطور رب گوجهفرنگی اصل و با کیفیت را از مدلهای تقلبی آن تشخیص دهیم؟
رب گوجهفرنگی یک چاشنی پرمصرف غذایی و محبوب در بین ایرانیان است که فراوان مورداستفاده قرار میگیرد. در مصرف بیشتر غذاها همچون ماکارونی، قیمه، لوبیاپلو و انواع غذاهای گوشتی و سرخکردنی، رب گوجه کاربرد دارد.
همچنین از رب گوجهفرنگی در تهیه سس کچاپ، انواع کنسرو و… استفاده میشود.آنچه در مصرف این چاشنی پرکاربرد اهمیت دارد رنگ دهی طبیعی، خوب و طعم منحصربهفرد آن است.
امروزه افراد به دلیل مشغلههای فراوان و همچنین آپارتماننشینی رب گوجه موردنیاز خود را در خانه تهیه نمیکنند و معمولاً رب گوجه خود را از فروشگاهها تهیه میکنند. با توجه به نیاز بازار نسبت به این محصول، رب گوجههای زیادی در انواع و برندهای مختلف به بازار آمده است.
بهترین مارک رب گوجه فرنگی
- رب گوجه فرنگی لئونارد
- رب گوجه فرنگی تبرک
- رب گوجه فرنگی دلپذیر
- رب گوجه فرنگی آتا
- رب گوجه فرنگی ساینا
- رب گوجه فرنگی اروم آدا
- رب گوجه فرنگی روژین
- رب گوجه فرنگی چین چین
- رب گوجه فرنگی دلند
- رب گوجه فرنگی مزمز
- رب گوجه فرنگی تکدانه
- رب گوجه فرنگی محسن
- رب گوجه فرنگی سحر
- رب گوجه فرنگی یک و یک
- رب گوجه فرنگی اویلا
- رب گوجه فرنگی خوشاب
- رب گوجه فرنگی طبیعت
لیست کارخانجات تولید رب گوجه فرنگی و بهترین برندهای رب گوجه فرنگی در ایران می باشد.
به دلیل اینکه این چاشنی در طعم و رنگ کلی غذا بسیار تأثیرگذار است، باید توانایی تشخیص رب گوجه خوب از بد، که کمک به بهتر شدن کیفیت تهیه خوراک نیز میکند، را داشته باشیم. باید بدانیم که رب گوجه خوب چه ویژگیهایی باید داشته باشد و چگونه میتوانیم آن را از رب گوجه تقلبی تشخیص دهیم؟
در این مقاله از ابتدای تهیه رب تا روشهای انتخاب بهترین رب گوجهفرنگی در خدمت شما خواهیم بود. آنچه خواهید خواند تحت این عناوین به شما ارائه میشود.
- گوجهفرنگی و خواص آن
- رب گوجهفرنگی
- طرز تهیه رب گوجه فرنگی در کارخانه جات
- تشخیص رب گوجهفرنگی سالم از رب گوجه تقلبی
- نکاتی در مورد مصرف و نگهداری از رب گوجهفرنگی
گوجهفرنگی و خواص آن
گوجهفرنگی میوهای ارزشمند است که اولین بار در آمریکا شناخته شد. گفتهشده گوجهفرنگی حدوداً از ۵۰۰ سال پیش از میلاد مسیح در جنوب مکزیک پرورش داده میشد. بومیان پوئبلو بر این باور بودند که کسانی که دانههای گوجهفرنگی را مصرف میکنند با نیروهای خدایان متبرک میشود.
این گیاه از دو طریق وارد ایران شد: راه اول از طریق ترکیه و ارمنستان، و راه دوم از طریق سفرهای مکرر خاندان قاجار به فرانسه نام اولیه گوجهفرنگی در ایران بادمجان ارمنی یا رومی بود. در دوره قاجاریه، افراد خاندان معیری برای نخستین بار گوجهفرنگی را در مزرعهای (که محوطه فرودگاه مهرآباد کنونی است) پرورش دادند.
امروزه گوجهفرنگی در سرتاسر دنیا بهراحتی کشت و برداشت میشود و در همه فصول سال در اختیار مصرفکنندگان قرار میگیرد.
این میوه قبل از رسیدن نارس بوده و حاوی مادهای سمی به نام «سولانین» است که مصرف آن خطرناک است. این میوه پسازآن که رسید، قرمز و آبدار شده و فاقد سولانین و قابلمصرف میشود.
درواقع نوعی آنتیاکسیدان به نام «لیکوپن» مسئول ایجاد رنگ قرمز در گوجهفرنگی است، که میتواند با رادیکالهای موجود در بدن مبارزه کند. معمولاً لیکوپن گوجهفرنگی زمانی بیشترین تأثیر را دارد که کمی حرارت دیده تا قابلیتهای مهم و جذب آن در بدن افزایش یابد.
بنابراین رب گوجهفرنگی از این نظر گزینه مناسبی است. برخلاف باور عامه مردم که گوجه را نوعی سبزیجات میدانند، گوجهفرنگی درواقع یک نوع میوه است. با قدری تأمل شما بهسرعت متوجه خواهید شد که این خوردنیهای قرمز زیبا، حاوی دانه هستند. با این وجود، شما میتوانید گوجهفرنگی را در انواع دستورالعملها برای صبحانه، ناهار و شام استفاده کنید.
رب گوجهفرنگی حاوی سطح بسیار بالاتری از ویتامین E و کاروتنوئیدها، مانند لیکوپن است. درحالیکه یکتکه از گوجهفرنگی خام ۵۱۵ میکروگرم لیکوپن دارد. یکدوم فنجان پوره رب شامل ۲۷، ۱۹۲ میکروگرم لیکوپن است.
اما چرا لیکوپن مهم است؟ محققان اعتقاد دارند لیکوپن باعث کاهش خطر ابتلا به بیماریهایی مانند سکته مغزی، سرطان پروستات، سرطان ریه، و سرطان معده میشود .از خواص مهم گوجهفرنگی میتوان به کاهش وزن، جایگزین طبیعی آسپرین، خاصیت شگفتانگیز برای پوست، درمان واریس، درمان سرطان، کاهش فشارخون، سلامت قلب و … اشاره کرد.
رب گوجهفرنگی
رب گوجهفرنگی خمیری غلیظ است که در آشپزی از آن استفاده میشود. برای درست کردن رب گوجهفرنگی بعد از گرفتن دانهها و پوست گوجهها آنها را برای چندین ساعت تحتفشار، میپزند. سپس از غلظت آن کم کرده و دوباره محصول را میپزند تا یک کنستانتره غنی به دست بیاید.
باید این نکته را در نظر داشت که گوجهفرنگی دارای انواع زیادی است اما آنهایی را که برای تولید رب مورداستفاده قرار میدهند به 2 گروه گرد و گلابیشکل تقسیم میشوند.
انواع «گرد» معمولاً آبکی و دارای مواد جامد بالا و خوشرنگ هستند ولی انواع «گلابی» شکلِ سفتتری دارند و دارای مواد جامد کمتر؛ اما مواد پکتینی بیشتری هستند و همچنین گوجهفرنگی مورداستفاده برای رب را از انواعی که دارای پوست نازک، بافت نرم، مواد جامد زیاد، رنگ قرمز تند، طعم مطلوب، عاری از کپک، بدون هسته درشت و کاملاً رسیده باشد انتخاب میکنند.
طرز تهیه رب گوجهفرنگی در کارخانه جات
عصاره گوجهفرنگی حاوی حجم زیادی از خواص گوجهفرنگی مانند انواع ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدان لیکوپن است. درجه حرارت پایین و حرارت غیرمستقیم در تولید رب گوجه صنعتی در مقایسه با حرارت بالا و کنترل نشده در تهیه رب خانگی باعث کیفیت بهتر رنگ و افزایش میزان لیکوپن در رب گوجههای صنعتی میشود.
برای تهیه بهترین رب گوجهفرنگی، اغلب از گوجههای درشت، دارای پوست نازک، بافت نرم، توپر، رنگ قرمز تند هم در پوسته و هم در گوشت، کاملاً رسیده، طعم مطلوب، درصد مواد جامد محلول بالا و نیز گوجههای سالم، بدون هسته و آلودگی به کپک و سایر آفات استفاده میشود.
گوجهفرنگیهای سورت شده پس از پاک کردن و شستن، با دستگاههای خاصی خرد و له میشود. البته هنگام له کردن، قدری حرارت هم به آنها میدهند تا هم آنزیمهایی که دارند از بین برود و هم پوست و دانه گوجهها بهسادگی از گوشتشان جدا شود. پس از له کردن، گوجهها را با یک دستگاه صافی، صاف میکنند تا آب آنها کاملاً جدا شود.
سپس آب گوجه را در دستگاه تغلیظ کننده میریزند و آن را تحت خلأ تغلیظ میکنند تا آب گوجه به شکل رب گوجه دربیاید. استفاده از خلأ کمک میکند تا حرارت کمتری برای تولید رب استفاده شود و درنتیجه به حفظ ترکیبات مغذی، قرمزی رب و پیشگیری از سیاه شدن رنگ آن کمک میکند.
وقتی غلظت مواد جامد در آب رب گوجهفرنگی به حد استاندارد رسید، آن را داخل قوطیهای مخصوص، بستهبندی میکنند. سپس قوطیهای دربسته را برای استریل شدن داخل دستگاه اتوکلاو قرارمی دهند.
این کار باعث میشود اگر میکروارگانیسمهایی مانند کپک یا مخمرها داخل قوطی وجود داشته باشد، با حرارت اتوکلاو از بین بروند و نتوانند داخل قوطی رشد کنند.
در این صورت میتوان قوطیهای رب دربسته را به مدت طولانی (با توجه به تاریخ انقضای درجشده روی قوطی) و بدون نگرانی از فساد، نگهداری کرد.
رب گوجه لئونارد با حفظ کیفیت در طعم و رنگ، تحت شرایط بهداشتی و زیر نظر متخصصین و با استفاده از بهترین مواد اولیه تولید و به بازار عرضه و به دست مشتری میرسد.
تشخیص رب گوجهفرنگی سالم از رب گوجه تقلبی
آنچه هنگام مصرف رب گوجه خوب بسیار اهمیت دارد استفاده از رب گوجهفرنگی با ناخالصیهای کمتر است .برای پی بردن به وجود ناخالصی در رب، میتوانید آن را روی یک سطح صاف و سفید مانند پشت سینی یا تخته پلاستیکی سفید بریزید و با شیء مسطح دیگری مانند شیشه یا ته لیوان، روی آن فشار آورید تا رب پخش شود و بهصورت یکلایه نازک در میان دو سطح قرار بگیرد.
در این صورت اگر ناخالصیهایی مانند هسته، پوسته، ذرات خارجی، چوب و سایر مواد زائد در رب وجود داشته باشد بهراحتی قابلتشخیص است.
رب گوجهفرنگی باید یکدست و عاری از هرگونه ناخالصی و ذرات تیره، پوستههای گوجه و هسته باشد و نیز عاری از هرگونه طعم یا بوی تند و زننده مانند بوی کپک یا ماندگی باشد.
رب، چه خانگی و چه کارخانهای باید رنگ طبیعی گوجهفرنگی را داشته باشد، یعنی نه خیلی قرمز باشد، که در این صورت نشاندهنده استفاده از رنگهای افزودنی است و نه خیلی ارغوانی باشد.
در این صورت میتوان گفت از گوجههای نامرغوب استفادهشده است. رنگ رب گوجه باید حد وسط یعنی بین رنگهای صورتی و قرمز باشد.
برای تشخیص رب گوجه خوب و بهترین رب گوجهفرنگی میتوانید در حین سرخ کردن به میزان باز شدن رب در روغن توجه کنید.
رب گوجه خوب در روغن بهخوبی باز و مخلوط میشود و بهصورت یک سس کاملاً یکدست درمیآید؛ اما رب گوجه تقلبی و نامرغوب بهمحض اینکه به روغن اضافه شود، گولهگوله و یا تکه میشود و مخلوط کردن آن با دشواری صورت میگیرد.
معمولاً برخی کارخانهها و یا کارگاههای تولید رب گوجه تقلبی، کدو، نشاسته، نان آسیاب شده یا سیبزمینی پخته به رب اضافه میکنند.
گولهگوله شدن رب در روغن نیز میتواند نشانگر ترکیبات کدو، نشاسته و … در داخل رب گوجهفرنگی باشد. اگر رب را داخل روغن حرارت دهید و نقاط سیاهرنگی داخل روغن تشکیل شوند، بازهم این حالت نشاندهنده پایین بودن کیفیت رب است که حاوی ناخالصیهای زیادی است.
اگر زمان برداشتن رب با قاشق روی آن و درون ظرف خطخط ایجاد شد نشاندهنده این نکته است که داخل رب از کدوتنبل استفادهشده است. این رب حتماً کپک خواهد زد و یکی از دلایل کپک زدن رب نیز وجود نان خشک آسیاب شده در رب گوجهفرنگی است.
برای تشخیص ربهایی که با کدو ترکیبشدهاند، یک قاشق از رب را در یک لیوان آب حل کنید.اگر آب تا حدودی قرمز شد، رب گوجهفرنگی و اگر نارنجی یا زرد شد، کدو است.
تنها چاره اصلی جلوگیری از مشکلاتی که ممکن است با مصرف رب تقلبی رخ دهد، استفاده از محصولات استانداردی است که مجوز و پروانه بهداشتی دارند و نیز معرفی افراد سودجو و متقلبی است که چنین محصولاتی را تولید میکنند.
رب گوجه لئونارد یکی از محصولات استاندارد و بهداشتی و همچنین دارای کیفیت در بازار است که با تهیه و مصرف آن میتوانید لذت آشپزی را تجربه کنید.
نکاتی در مورد مصرف و نگهداری از رب گوجهفرنگی
- پیش از باز کردن درب رب گوجهفرنگی، باید سطح خارجی قوطی را بهخوبی با مایع ظرفشویی بشویید و سپس در قوطی را بازکنید. رب گوجهفرنگی در برابر فساد بسیار حساس است. برای ماندگاری بیشتر رب و جلوگیری از کپکزدگی، بهتر است پس از باز کردن درب قوطی رب، محتوی قوطی را در یک ظرف شیشهای دردار خالی کنید و آن را در یخچال قرار دهید.
- همچنین هنگام استفاده از رب، از قاشق تمیز استفاده کرده و پس از مصرف، در شیشه را محکم ببندید و در یخچال قرار دهید.
- ظروف فلزی، حلبی و آلومینیومی ظروف مناسبی برای نگهداری ربها بهخصوص ربهای خانگی نیستند. حتی ربهای صنعتی همزمانی که درب رب باز میشود باید محتویات آن در ظرف شیشهای منتقل شود.
- اگر میخواهید رب گوجهفرنگی دچار کپکزدگی نشود، بهتر است روی رب را با یکلایه نازک روغن بپوشانید. در این صورت روند کپکزدگی به تأخیر میافتد. کپک ریشههای بسیار طولانی و درازی دارد که به عمق ماده نفوذ پیدا میکند، برای همین باید کل ظرف رب یا هر ماده دیگر را که کپکزده دور بریزید، چراکه با چشم مسلح عمق ریشه کپک قابلمشاهده نیست، بنابراین باید کل ظرف را معدوم کرد. در غیر این صورت مصرف محصولات کپکزده به دلیل اینکه دارای سموم قارچی مثل آفلاتوکسین هستند، فرد مصرفکننده را مستعد سرطان بهخصوص سرطان کبد میکنند. اگر بازهم در محصول کپکزدگی مشاهده شد، کافی است بخش کپکزده را بهصورت عمیق جدا کرده و یکلایه روغن در سطح آن بمالید تا عمل اکسیژنرسانی متوقف و از تشکیل کپک جلوگیری شود. در غیر این صورت میتوانید رب را داخل فریزر نگهداری کنید.
- همچنین برای جلوگیری از کپکزدگی رب در یخچال دمای آن را به دمای حدود ۴ درجه سانتیگراد برسانید، در یخچال را زیاد باز و بسته نکنید، بیشازحد ظرفیت یخچال را پر نکنید، از قرار دادن میوه و سبزی آلوده در یخچال خودداری کنید.
رعایت مسائل بهداشتی بهعنوانمثال استفاده از یک قاشق خشک و تمیز هنگام برداشتن رب از داخل ظرف میتواند از آلوده شدن ماده غذایی و درنتیجه کپک زدن آن پیشگیری کند.
- اگر با کپکهای کوچکی روی رب مواجه شدید بدانید که این موضوع نشاندهنده کیفیت بد رب نیست، بلکه نشاندهنده این است که تولیدکننده از دوز کمتر بنزوات سدیم استفاده کرده است. بنزوات سدیم یک ماده نگهدارنده غذایی است و در محیط اسیدی از فعالیت قارچها و باکتریها جلوگیری میکند.
- برای خرید و مصرف بهترین رب گوجهفرنگی باید از ربهای بستهبندیشده با مجوزهای لازم (به خصوص مجوز وزارت بهداشت) و مشخصات کامل مثل نام تجاری، نام و نشان محل تولید، وزن خالص، تاریخ تولید و انقضا را انتخاب کنید. رب گوجه لئونارد تمام این ویژگیها را داراست و بهترین رب گوجهفرنگی را در اختیار شما قرار میدهد.
- تا جایی که امکان دارد از مصرف ربهای خانگی که از روند تولید آن بیاطلاع هستید، خودداری کنید.
- از مصرف رب گوجهفرنگی کپکزده اکیداً خودداری کنید.
علت تلخی رب گوجه فرنگی
زمانی که رب گوجه فرنگی را در خانه درست می کنید باید توجه داشته باشید که وقتی گوجه ها در حال قل خوردن هستند باید آن ها را روی توری سیمی بریزید و سپس گوجه ها را روی توری حرکت بدهید تا پوست و دانه گوجه از آن جدا شود. پس علت تلخ شدن رب گوجه خانگی وجود پوست و دانه گوجه در آن است.
برای خوشرنگ شدن رب گوجه در زمان تهیه به آن روغن اضافه کنید.
Sorry, the comment form is closed at this time.